فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال شانزدهم شماره 5 (پیاپی 60، زمستان 1399)

  • ویژه نامه دوره 16
  • تاریخ انتشار: 1400/03/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یحیی سلیمی، تکتم پیکانی، سینا احمدی، مرضیه شیرازی خواه، علی الماسی، اکبر بیگلریان، نادر رجبی گیلان، زهرا جرجران شوشتری* صفحات 1-9
    مقدمه و اهداف

    عدم تمایل به پذیرش واکسن می تواند تلاش های جهانی برای کنترل پاندمی کووید-19 را به طورجدی تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه برآورد تمایل به پذیرش واکسن های تاییدشده کووید-19 و عوامل مرتبط با آن در دو شهر تهران و کرمانشاه است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی مبتنی بر جمعیت است. داده ها از طریق پیمایش تلفنی با استفاده از روش استاندارد شماره گیری ارقام تصادفی بر روی 850 نفر از افراد در دو شهر تهران و کرمانشاه جمع آوری شده است. از رگرسیون لجستیک چندگانه برای برآورد نسبت شانس های تطبیق شده عوامل مرتبط با تمایل به پذیرش واکسن استفاده شد.

    یافته ها

    فراوانی تمایل به پذیرش واکسن کووید-19 در افراد شرکت کننده در مطالعه 47/66 % (با فاصله اطمینان95%:57/69 %-21/%63) بود. از بین این افراد، 02/86 درصد گزارش کردند که هر نوع واکسن تاییدشده از طرف وزارت بهداشت (ایرانی/خارجی) و 98/13 درصد اظهار داشتند که فقط واکسن خارجی که خودشان ترجیح دهند را (در صورت در دسترس بودن) استفاده خواهند کرد. متغیرهای سن، تقدیرگرایی و وضعیت اقتصادی-اجتماعی رابطه معناداری با تمایل به پذیرش واکسن داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر تمایل به پذیرش واکسن کووید-19 در افراد موردمطالعه در حد متوسط بود. به نظر می رسد برای سریع تر رسیدن به هدف ایمنی گروهی با واکسیناسیون در جامعه می توان راهبرد اولویت بندی دریافت واکسن را بر اساس متغیرهای تاثیرگذاری مانند اعتقادات مذهبی و تقدیرگرایی، گروه های سنی جوان تر و افراد با وضعیت اقتصادی-اجتماعی بالاتر بر تمایل به پذیرش واکسن نیز برنامه ریزی کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش واکسن، کووید-19، تقدیرگرایی، وضعیت اقتصادی-اجتماعی
  • نضال آژ، حمیده پاک نیت، مریم رجبی، فاطمه رنجکش* صفحات 10-19
    مقدمه و اهداف

    بیماری کووید-19باعث افزایش نگرانی در مورد گروه های آسیب پذیر جامعه شده است. با توجه به کاهش سیستم ایمنی، زنان باردار مستعد ابتلا به این بیماری هستند، لذا این مطالعه به منظور بررسی پیامدهای بارداری در زنان باردار مبتلا به کووید-19 در استان قزوین در سال 1399طراحی شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی با طراحی طولی، از اسفند 1398 تا مهر1399 در استان قزوین بر روی 133 زن باردار مبتلا با آزمون PCR یا سی تی اسکن ریه مثبت انجام شد. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه 4 قسمتی شامل: اطلاعات جمعیت شناختی، بارداری، بیماری کووید-19، زایمان و بعد از زایمان جمع آوری شد. مادران از زمان ورود به مطالعه تا 6 هفته بعد از زایمان پیگیری شدند. داده ها با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی نمونه ها 67/5 ± 09/27 سال بود. 96/87% مادران در سه ماهه دوم و سوم بارداری به کووید مبتلا شده بودند. پیامدهای مادری شامل: پارگی زودرس پرده ها (3/2%)، سزارین (1/51%) و مرگ مادری (5 مورد (28/11%) و پیامدهای نوزادی مرگ نوزادی (3%) و پره مچوریتی (9%) بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر میزان مرگ مادر و زایمان زودرس در مادران باردار مبتلا به کووید- 19افزایش نشان داد. انجام دقیق مراقبت های پره ناتال، آموزش پروتکل های بهداشتی، نظارت دقیق بر مادر و جنین حین و پس از زایمان برای کاهش عوارض مادری و نوزادی ضروری است.

    کلیدواژگان: پیامدهای مادری، پیامدهای نوزادی، پاندمی کرونا ویروس، کووید-19
  • علی هادیان فر، صدیقه رستاقی، آزاده ساکی* صفحات 20-28
    مقدمه و اهداف

    اپیدمی کووید-19 در اواخر سال 2019 در ووهان چین ظهور پیدا کرد و در مارس 2020 به یک همه گیر جهانی تبدیل شد. یکی از شاخص های مهم نظام سلامت کشورها میزان مرگ ومیر بیمارستانی است که با یک وقفه زمانی یک تا دوهفته ای پس از بستری شدن رخ می دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی روند خطر نسبی مرگ ومیر کووید-19 با در نظر گرفتن این وقفه زمانی بر اساس تعداد بستری های روزانه است.

    روش کار

    داده های موردمطالعه شامل موارد بستری و مرگ ومیر روزانه کووید-19 ایران برای دوره 250 روزه از 26 اردیبهشت تا 22 بهمن سال 1399 است که از پایگاه داده آنلاین گیت هاب به دست آمده است. برای ارزیابی ارتباط و اثر تاخیری بین بستری روزانه در بیمارستان و خطر نسبی مرگ مدل سری زمانی لگ خطی با وقفه توزیعی به کاربرده شد.

    یافته ها

    در طول بازه زمانی موردمطالعه میانگین تعداد بستری و فوت روزانه به ترتیب 5/731±2/1342 و 6/118±6/190 بوده است. نتایج مدل لگ خطی با وقفه توزیعی نشان داد که با افزایش میزان بستری روزانه میزان خطر نسبی مرگ ومیر در همان روز و روزهای بعد به طور معنی داری افزایش می یابد به طوری که با عبور میزان بستری ها از 2000 نفر در روز خطر نسبی تجمعی مرگ بیش از 1 می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که عبور میزان بستری ها از 2000 نفر در روز، یک سطح هشدار برای سیستم درمانی کشور محسوب می شود. پیشگیری و رعایت پروتکل های بهداشتی در مرحله اول و تشخیص زودرس بیماری در مرحله دوم در کنار افزایش امکانات بیمارستان ها و آمادگی کادر درمان می تواند خطر نسبی مرگ را در پیک های احتمالی آینده کاهش دهد.

    کلیدواژگان: مرگ ومیر، کووید-19، خطر نسبی، مدل لگ خطی با وقفه توزیعی، ایران
  • محمد قراری*، رضا محمدی، محمود قربانی صفحات 29-37
    مقدمه و اهداف

    هم زمان با شیوع بیماری کرونا، در مدارس و دانشگاه ها آموزش های حضوری به غیرحضوری تغییر یافت که این تغییر شیوه، پیامدهایی به همراه داشت. هدف این مطالعه شناسایی و دسته بندی ابعاد آسیب ها و چالش های آموزش با استفاده از اقدامات و شواهد موجود از داده های بین المللی اخیر است. نتایج این مطالعه می تواند درک بهتری از چگونگی تاثیر بحران COVID-19 بر یادگیری فراگیران به عنوان یک چارچوب عملی و قابل تعمیم برای ترمیم و مدیریت اپیدمی در حوزه آموزش ایران و سایر کشورها مورداستفاده قرار گیرد.

    روش کار

    مطالعه کیفی حاضر به روش تحلیل محتوای اسناد انجام شد. ابتدا با مرور منابع الکترونیک، تمامی اسناد و مقالات موجود مرتبط با آموزش و بیماری کووید-19 شناسایی شد. کلیه فایل هاشامل صوتی، نوشتاری و تصویری مرتبط نیز در بازه زمانی زمستان 1399با مراجعه به وب سایت ها و پایگاه های داده ای با کلیدواژه هایی مبتنی بر معیارهای فوق جستجو و جمع آوری گردید. انتخاب اسناد به صورت هدفمند و با در نظرگرفتن ملاک های چهارگانهJUPP  صورت گرفت. پس از غربالگری چندمرحله ای نهایتا 65 سند انتخاب و پس از کدگذاری آنالیز انجام شد.

    یافته ها

    آسیب ها و چالش های آموزشی در بحران به وجود آمده ناشی از شیوع بیماری کرونا در ایران و سایر کشورهای دنیا، در 29 زمینه شناسایی و ثبت شد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت هرچند که آموزش آنلاین یک نیاز آنی در فرایند یادگیری و یاددهی بوده و دارای فواید زیادی است لکن پیشنهاد راهکارهای مدیریتی و اجرایی برای رفع آسیب ها و چالش های حاصل از آن می تواند زیربنای روشی غنی برای آموزش در دوران بیماری کرونا و پسا کرونا ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: کووید19، آموزش مجازی، آسیب ها، چالش ها
  • فاطمه عادلی نژاد*، امین فرجی، فردین علیپور صفحات 38-49
    مقدمه و اهداف

    هدف از این پژوهش اعتبار سنجی پرسشنامه اثرات اجتماعی کووید- 19 (SISQ  ) در دانشجویان ایرانی است.

    روش کار

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع اعتبارسنجی است و جامعه آماری آن شامل دانشجویان دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 99- 400 بودند که 300 نفر از آن ها به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. پس از بررسی روایی محتوا، جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون خوشه ای استفاده شد؛ برای بررسی بیشتر متغیرهای اصلی پژوهش آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تی مستقل استفاده گردید؛ تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS25 و AMOS26 انجام شد.

    یافته ها

    در بررسی روایی پرسشنامه گویه هفتم، طبق نظر اساتید، فاقد روایی محتوایی (16/0cvr=) بود؛ چهار مولفه فاصله اجتماعی، مطلوبیت اجتماعی، اطلاعات اجتماعی و اضطراب اجتماعی در تحلیل عامل اکتشافی استخراج شدند که با هم 99/57 درصد واریانس پرسشنامه را تبیین می کردند؛ نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی مدل 4 عاملی را، بعد از فرآیندهای آرایشی و پیرایشی، تایید کرد (26/85=χ2 09/0=p؛ 93/0=IFI، 93/0=CFI، 05/0=RMSEA)، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون خوشه (ICC=intraclass correlation coefficient) برای پرسشنامه نهایی برابر 80/0 شدند؛ همبستگی همه گویه ها با نمره کل پرسشنامه مثبت و معنی دار بود و مقادیر از 49/0 تا 65/0 متغیر بودند. میانگین (انحراف معیار) سن افراد موردمطالعه 07/24(27/6) سال است.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه 14 گویه ای اثرات اجتماعی کووید- 19 در دانشجویان از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است. مطالعات بیشتر در سایر جمعیت ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، اثرات اجتماعی، کووید 19، دانشجویان
  • حمید توکلی قوچانی، افشین دلشاد، حمیدرضا شرکا، حسین لشکردوست، علیرضا افشاری صفوی، جمیله رحیمی* صفحات 50-59
    مقدمه و اهداف

    پاندمی بیماری کووید-19 تبدیل به یک مشکل سلامتی و اقتصادی-اجتماعی بزرگی شده است. مطالعه حاضر باهدف ویژگی های بالینی و رفتارهای بهداشتی مرتبط با ابتلا به بیماری کروناویروس جدید (COVID-19) در مراجعه کنندگان مراکز منتخب کووید-19 تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر از ابتدای شهریورماه تا نیمه اول مهرماه سال 99 در 350 نفر از افراد مراجعه کننده به 8 مرکز خدمات جامع سلامت منتخب کووید-19 استان خراسان شمالی به روش طبقه ای تصادفی سیستماتیک انجام شده است. مشخصات جمعیت شناختی، بالینی و اطلاعات مرتبط با ابتلا به بیماری کووید-19 از طریق چک لیست محقق ساخته جمع آوری و در نرم افزار SPSS 24 با استفاده از آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع 350 نفر، 200 نفر (1/57%) مرد و بقیه زن بودند. نتیجه آزمایش PCR حدود 72% از افراد مثبت بود. بیشترین درصد ابتلا در افراد دارای مشاغل آزاد و راننده، افراد در سنین 30 تا 50 سال و مردان بود. بیشترین رعایت ماسک زدن، شستشوی دست و فاصله اجتماعی مربوط به کارکنان کادر بهداشت و درمان و کمترین رعایت مربوط به افراد دارای شغل آزاد، رانندگان و نظامی بود. شانس مثبت شدن آزمایش در مراجعینی که سابقه حضور در پمپ بنزین را داشتند 3/2 (فاصله اطمینان 95%: 79/4- 13/1) برابر بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج سن، جنسیت، شغل و سابقه حضور در مکان های پرتردد از عوامل تعیین کننده مهم در ابتلا و رعایت پروتکل ها می باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، رفتارهای بهداشتی، بیماری های واگیر، پاندمی، مطالعه مقطعی
  • ندا فرجی، نفیسه سادات علی زاده، مجید اکرمی، زاهدین خیری، حدیثه هوسمی رودسری، نرجس زارعی جلال آبادی، سمانه اکبر پور، محمد عارفی، فاطمه تقی زاده، صفیه محمد نژاد، فروغ گودرزی* صفحات 60-69
    مقدمه و اهداف

    گزارش ها حاکی از آن است که مرگ ومیر به علت بیماری کووید-19 در سالمندان بیشتر از سایر گروه های سنی است. ازآنجا که تاکنون، مطالعات محدودی بر روی بیماران سالمند در ایران انجام شده لذا در مطالعه حاضر سعی شده است به بررسی ویژگی های بالینی و بقا در بیماران سالمند مبتلا به کووید-19 در بیمارستان بهارلو تهران پرداخته شود.

    روش کار

    این مطالعه همگروهی گذشته نگر بر روی اطلاعات افراد سالمند مبتلا به کووید-19 بستری شده در بیمارستان بهارلو تهران انجام شده است. اطلاعات بیمارانی که در بیمارستان بستری شده بودند حداقل تا زمانی که ترخیص یا فوت شدند مورد پیگیری قرار گرفتند و درنهایت با استفاده از رگرسیون کاکس عوامل مرتبط با بقا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    درمجموع 522 بیمار وارد مطالعه شدند که 8/53 درصد آن ها مرد بودند و  101 نفر از آن ها فوت شدند. میانگین سنی افراد فوت شده 3/76 سال با انحراف معیار 6/8 سال بود. شایع ترین علایم بالینی بیماران در بدو بستری شدن، اختلال در تنفس (5/69درصد)، سرفه(1/61درصد) و تب(1/51 درصد) بود. نتایج رگرسیون کاکس نشان داد که به ازای افزایش یک سال سن، خطر مرگ 5درصد افزایش خواهد یافت. علاوه براین، تجویز مکمل کلسیم خطر مرگ را 35 درصد کاهش خواهد داد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تجویز مکمل کلسیم می تواند با افزایش بقا سالمندان و کاهش مرگ آن ها در ارتباط باشد. با توجه به کمبود کلسیم در جمعیت ایرانی و از طرفی نقش محافظتی کلسیم در کووید-19، این موضوع در سالمندان بیمار حایز اهمیت است که نیاز به بررسی های بیشتری در آینده دارد.

    کلیدواژگان: سالمند، بقا، مرگ ومیر، کووید-19
  • وحید یزدی فیض آبادی، راضیه امیری، مهرناز سیدی* صفحات 70-79
    مقدمه و اهداف

    در اواخر سال 2019، ویروس SARS-CoV-2 به عنوان عامل شیوع بیماری حاد تنفسی و همه گیری کووید-19  شناسایی شد و شروع به گسترش در کشورهای سراسر جهان کرد. اقدامات پیشگیرانه از موضوعات قابل توجه در زمینه جلوگیری از شیوع کووید-19 بوده است. هدف از انجام این مطالعه مروری سریع، تلخیص سیاست ها و استراتژی های پیشگیرانه کشورهای منتخب در شرق و جنوب شرق آسیا شامل چین، کره جنوبی، ژاپن، ویتنام و سنگاپور در دوران همه گیری کووید-19 است.

    روش کار

    در این مطالعه مروری سریع، پایگاه های داده Scopus، PubMed، Embase و Web of Science مورد بررسی قرار گرفت. کلمات کلیدی primary health care, public health, prevent*  و policy, plan, program, initiative, intervention, measure و Covid-19 به همراه نام کشورهای منتخب در استراتژی جستجو بکار برده شد. علاوه بر این، ما وب سایت های سازمان بهداشت جهانی (WHO) و برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) را جهت بازیابی بیشترین منابع اصلی به عنوان ادبیات خاکستری جستجو کردیم. داده های مرتبط از مطالعات نهایی استخراج و طبقه بندی شد.

    یافته ها

    پس از غربالگری مطالعات، 33 مطالعه دارای معیارهای ورود بودند. اقدامات غالب بکار گرفته شده در این کشورها در محورهای ارتباطات و اطلاع رسانی، فاصله فیزیکی، قرنطینه، نظارت و آزمایش طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    آموزش و اطلاع رسانی، آزمایش و غربالگری گسترده، ردیابی تماس، قرنطینه موارد مبتلا و مشکوک و همچنین رعایت فاصله فیزیکی در کاهش انتقال کووید-19 و مرگ ومیر بسیار موثر بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست های پیشگیرانه، کنترل، کووید-19، شرق آسیا، جنوب شرق آسیا، مرور سریع
|
  • Y Salimi, T Paykani, S Ahmadi, M Shirazikhah, A Almasi, A Biglarian, N Rajabi Gilan, Z Jorjoran Shushtari* Pages 1-9
    Background and Objectives

    Vaccine acceptance could seriously affect global efforts to control the Covid-19 pandemic. The aim of this study was to estimate the Covid-19 vaccine acceptance and its related factors in Tehran and Kermanshah. 

    Methods

    A population-based cross-sectional study was conducted on 850 participants in Tehran and Kermanshah using the random digit dialing method. Multiple logistic regression was used to estimate the adjusted odds ratio of factors related to vaccine acceptance.

    Results

    The frequency of the Covid-19 vaccine acceptance was 66.47% (95% confidence interval: 69.57%, 63.21%). Moreover, 86.02% of the participants stated that they would use any type of (Iranian / foreign) vaccine approved by the Iranian Ministry of Health. However, 13.98% of the participants stated that they only preferred foreign approved vaccines (if available). The variables of age, fatalism, and socioeconomic status had significant associations with the Covid-19 vaccine acceptance. 

    Conclusion

    Based on the results of this study, the Covid-19 vaccine acceptance was moderate. In order to achieve herd immunity by vaccination faster in our society, the strategy of prioritizing vaccination can be planned based on the related variables such as religious beliefs and fatalism, younger age groups, and people with higher socio-economic status that are willing to receive the vaccine.

    Keywords: Vaccine acceptance, Covid-19, Fatalism, Socioeconomic status
  • N Azh, H Pakniat, M Rajabi, F Ranjkesh* Pages 10-19
    Background and Objectives

    The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has raised concerns about high-risk groups in community. Due to physiologic changes in pregnancy, these women are prone to this infection; therefore, this study was conducted to evaluate Covid-19 infection and pregnancy outcomes in Qazvin Province. 

    Methods

    This longitudinal study was done in Qazvin Province from March to October 2020. The participants included 133 pregnant women who with a definitive diagnosis of COVID-19 using CT scan and PCR test. A four-section questionnaire was used to collect demographic data, COVID-19 symptoms, and pregnancy outcomes. The mothers were followed up until six months after delivery. Data were analyzed using the SPSS software version 24 and descriptive statistics.

    Results

    The mean age of the mothers was 27.09 ± 5.67 years. Fever, cough, and body pain were the most common symptoms of Covid-19 in the mothers. The majority (87.96%) of the mothers were in second and third trimester of pregnancy. Maternal outcomes included preterm labor (9%), Cesarean section (51.1%) and maternal death (11.28% or 5 cases). Perinatal outcomes were abortion (6%) and fetal death (3%).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, Covid-19 increased the rate of maternal mortality and preterm delivery in pregnant women. Attention should be paid to support the expecting mothers, and more emphasis should be placed on health protocols in this group of patients.

    Keywords: Maternal outcomes, Neonatal outcomes, COVID-19
  • A Hadianfar, S Rastaghi, A Saki* Pages 20-28
    Background and Objectives

    The Covid-19 epidemic began in Wuhan, China in the late 2019 and became a global epidemic in March 2020. In this regard, one of the most important indicators of the healthcare systems is the in-hospital mortality rate, which occurs with a time lag of one to two weeks after hospitalization. The aim of this study was to investigate the relative risk of Covid-19 mortality considering this time lag according to the number of daily hospitalizations. 

    Methods

    The data included the number of daily hospitalizations and deaths from Covid-19 from 15 May 2020 to 10 February 2021 in Iran, which was obtained from the Github database. A log-linear distributed lag model was used to evaluate the relationship and lag effect between daily hospitalization and relative risk of death. 

    Results

    The mean number of daily hospitalizations and deaths were 1342.2 ± 7 731.5 and 190.6 11±118.6 in the study period, respectively. It was found that an increase in the number of daily hospitalizations had a significant relationship with an increase in the relative risk of death on the same day and in the following days. As the number of hospitalizations exceeded 2000 patients per day, the cumulative relative risk of death increased to more than one.

    Conclusion

    The results showed that the number of hospitalizations exceeding 2000 people per day was an alert for the country's healthcare system. Overall, prevention and observance of health protocols in the first level followed by early diagnosis of the disease, improving the hospitals facilities and preparedness of healthcare staff can reduce the relative risk of death in the possible future peaks.

    Keywords: Mortality, Covid-19, Relative risk, Log-linear distributed lag model, Iran
  • M Gharari*, R Mohammadi, M Ghorbani Pages 29-37
    Background and Objectives

    As a result of the Covid-19 outbreak in Iran and other countries of the world, face-to-face training in schools and universities was changed to distance eductaion, which has had different consequences. The purpose of this study was to identify and categorize educational harms and challenges using existing measures and evidence from recent international data. The results of this study can be used to better understand the impact of the COVID-19 crisis on learners' learning as a practical and generalizable framework for epidemic management in the field of education in Iran and other countries.

    Methods

    The present qualitative study was performed using the document content analysis method. First, by reviewing electronic databases, all available documents and articles related to education and Covid-19 were identified. All multimedia files, including audio, text and video files during winter 1399 were searched in Internet websites and databases using keywords based on the above criteria. The selection of documents was purposeful considering the four criteria of JUPP. After multi-stage screening, 65 documents were finally selected and analyzed after coding.

    Results

    Educational harms and challenges caused by Covid-19 outbreak in Iran and other countries were identified and recorded in 29 areas.

    Conclusion

    It can be concluded that although online education is an immediate need in the process of learning and teaching with many benefits, proposing managerial and executive solutions to address the harms and challenges can form the basis of a rich method of eeducational ducation during and after the Covid-19 era.

    Keywords: Covid-19, Virtual education, Harms, Challenges
  • F Adelinejad*, A Faraji, F Alipour Pages 38-49
    Background and Objective

    The aim of this research is validation of questionnaire of covid-19 social effects (SISQ) on Iranian students. 

    Methods

    The current study is a descriptive-analytic validation-type study and its statistical population was consisted of students of University of Tehran who 300 of them took part in this research voluntarily. After study of content validity, exploratory and confirmatory factor analysis was used to study construct validity and Cronbach Alfa and cluster correlation coefficients were utilized to study the reliability; for further study on main variables of research, Pearson correlation and T tests were used; analyses were conducted by SPSS25 and AMOS26 softwares. 

    Results

    In study of validity of seventh item questionnaire, based on professors’ opinion, it was out of content validity (cvr= 0.16); in exploratory factor analysis, four social distance, social acceptance, social information and social anxiety factors were extracted which expressed 57.99 percent variance of questionnaire; results of confirmatory factor analysis confirmed the 4-factor model after adding and omitting processes (RMSEA= 0.05, CFI= 0.93, IFI= 0.93, p= 0.09, x2= 85.26), Cronbach Alfa and interclass correlation coefficients were equal to 0.8 for the final questionnaire; correlation of all items with the total mark was positive and meaningful and the values varied from 0.49 to 0.65. Average (standard deviation) of studied people’s age was 24.07 (6.27) year.

    Conclusion

    14-item questionnaire of covid-19 social effects on students has acceptable validity and reliability.Further studies in other populations are suggested.

    Keywords: Validation, Social effects, Covid 19, Students
  • H Tavakoli Ghouchani, A Delshad, HR Shoraka, H Lashkardoost, A Afshari Safavi, J Rahimi* Pages 50-59
    Background and Objectives

    The COVID-19 pandemic has led to major health and socioeconomic problems worldwide. This study was conducted to determine the clinical features and health behaviors related to COVID-19 in patients presenting to selected COVID-19 centers of North Khorasan University of Medical Sciences. 

    Methods

    This cross-sectional study was carried out using stratified random sampling in 350 patients presenting to selected COVID-19 centers of North Khorasan University of Medical Sciences in August and September 2020. Demographic and clinical features and the data related to COVID-19 disease were collected using a researcher-made checklist and analyzed with the SPSS 24 software using chi-square test and logistic regression. 

    Results

    Of 350 patients, 200 (57.1%) were male and the rest were female. The PCR test was positive in 72% of the patients. The highest percentage of infection was seen in self-employed subjects and driver, people in the age group 30-50 years, and male subjects. The highest observance of masking, hand washing, and social distancing was related to healthcare staff and the lowest was seen in self-employed people, drivers, and military staff. A history of attending a gas station increased the chance of a positive test by 2.3 times (95% CI: 1.13-4.79). 

    Conclusion

    According to the results, age, gender, occupation and history of presence in crowded places are important determinants of infection and adherence to protocols.

    Keywords: COVID-19, Health behaviors, Communicable diseases, Pandemics, Cross-sectional study
  • N Faraji, N Alizadeh, M Akrami, Z Kheyri, H Hosamirudsari, N Zarei Jalalabadi, S Akbarpour, M Arefi, F Taghizadeh, S Mohammadnejad, F Goudarzi* Pages 60-69
    Background and Objectives

    Reports indicates a higher mortality rate of Covid-19 in the elderly. A limited number of studies have been performed on elderly patients in Iran. In the present study, we investigated the clinical features and survival of elderly patients with Covid-19 in Baharloo Hospital, Tehran, Iran. 

    Methods

    This retrospective cohort study was conducted on the data of elderly patients with Covid-19 admitted to Baharloo Hospital, Tehran, Iran. The data of the hospitalized patients were followed until discharge or death. Finally, survival-related factors were analyzed using Cox regression. 

    Results

    A total of 522 patients were enrolled in the study, of whom 53.8% were male and 101 died. The mean age of the deceased was 76.3 years, with a standard deviation of 8.6 years. The most common clinical symptoms at the time of admission were respiratory distress (69.5%), cough (61.1%), and fever (51.1%). Cox regression results showed that the risk of death increased by 5% for each one-year increase in age. In addition, calcium supplementation reduced the risk of death by 35%.

    Conclusion

    The results of the present study showed that calcium supplementation could be associated with increased survival of the elderly and reduced mortality. Due to calcium insufficiency in the Iranian population and the protective role of calcium in Covid-19, this issue is essential in the elderly patients warranting further investigation in the future.

    Keywords: Elderly, Survival, Mortality, Covid-19
  • V Yazdi Feyzabadi, R Amiri, M Seyedi* Pages 70-79
    Background and Objectives

    In the late 2019, the SARS-CoV-2 virus was identified as the cause of an outbreak of acute respiratory illness known as the COVID-19, which began to spread in the world very quickly. Preventive measures have been a significant issue in preventing the spread of COVID-19. This rapid review study was conducted to summarize selected countries' preventive policies and strategies in the East and Southeast Asia, including China, South Korea, Japan, Vietnam, and Singapore, during the COVID-19 epidemic. 

    Methods

    In this rapid review study, the Scopus, PubMed, Embase, and Web of Science databases were searched. The keywords applied in the search strategy were primary health care, public health, prevent* and plan, policy, program, initiative, intervention, measure, and COVID-19 in addition to the name of each country. Furthermore, we searched the World Health Organization (WHO) and the United Nations Development Program (UNDP) websites to retrieve more key sources as grey literature. The relevant data were extracted from the final studies and categorized. 

    Results

    After screening, 33 studies met the inclusion criteria. Dominant measures implemented in these countries were categorized into different categories including communication and information, physical distancing, quarantine, monitoring, and testing axes. 

    Conclusion

    Education and information, extensive testing and screening, contact tracing, isolation of infected and suspected cases, and observance of physical distancing has been very effective in reducing Covid-19 transmission and its mortality.

    Keywords: Preventive policies, Control, Covid-19, East Asia, Southeastern Asia, Rapid review